Af Maria Kjær Jensen, studentermedhjælper

”Hamlet er et værested for ensomme unge i Aarhus, hvor de kan komme torsdag og fredag aften og spise aftensmad. Man køber ind til aftensmad og laver det sammen, og så sidder man og spiller og snakker og hygger indtil ud på aftenen.”

Johanna Lønborg Thorlund

Johanna Lønborg Thorlund er frivillig i Hamlet og sidder desuden i bestyrelsen. Hendes rolle i bestyrelsen går ud på at lave vagtplaner, finde frivillige, og sørge for at de bliver oplært ordentligt. Johanna har gode nyheder om Hamlet: 

”Det er ligesom om vi er ved at få bedre styr på det igen. Vi har ikke rigtig haft lukkedage de sidste par måneder, og vi har lavet en aftale om, at man skriver ud senest mandag i ugen, om man har åbent torsdag og fredag. Så ved brugerne, hvad de skal forvente.”

Mange af dem, der kommer på Nørre Allé, hvor Hamlet ligger, er udfordrede på den ene eller anden måde, og mange har brug for, at der er en struktur, som de kan regne nogenlunde med. Derfor er det også et problem, når der er mangel på frivillige. Sådan en periode er de lige kommet ud af, fordi der var mange frivillige, der stoppede. En sådan overgang vil nødvendigvis bære præg af en struktur, der ikke er helt optimal, og det kan brugerne mærke: 

”Det har vi haft lidt problemer med, især henover sommeren, fordi de frivillige har så meget forskelligt, de skal. Det har de [red. brugerne] været frustrerede over. Der er specielt én bruger, der har klaget over, hvor ringe han synes, det har fungeret. Det tror jeg bare, at jeg vil give ham ret i.”

Heldigvis kan Johanna fortælle, at de lige nu har det antal frivillige, som er deres mål, hvilket er grunden til at det går bedre med at strukturere dagene ordentligt for brugerne. 

Undersøg Hamlet nærmere, og se hvordan du kan bidrage på deres hjemmeside her

Der ligger meget energi i at få sådan noget som Hamlet til at rende rundt, så jeg er fristet til at stille spørgsmålet: ”Hvorfor? Hvorfor bruge sin energi på det?”. Men Johanna er slet ikke i tvivl om, at Hamlet er det hele værd: 

”Der er mange gode steder at bruge sin tid, og det er vigtigt, at vi fylder de forskellige steder ud. Jeg synes Hamlet er vigtig, for at være der for nogle af dem, der har nogle hårde vilkår, og ikke har så nemt ved at være social. Der er en meget afslappet stemning af, at der ikke er nogle, der er mærkelige her. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal forklare det, men de kan komme her, hvor der er en åbenhed, og de kan være dem selv. De kan møde mennesker uden selv at skulle tage initiativ til det.”

Præcis det med at ”møde mennesker uden selv at skulle tage initiativ til det” er en vigtig pointe. Ved Hamlet kan man bare dukke op og være sig selv. Der er ingen risiko for at blive afvist, hvilket bare er én af de mange bekymringer, der kan fylde ekstra meget for nogle mennesker. Johanna møder mange forskellige unge mennesker, hvoraf nogle har ”hårde skæbner”, som hun kalder det. De har forskellige grunde til, hvorfor Hamlet er et godt sted for dem. En af dem fortæller hun om: 

”Jeg kan huske, at jeg snakkede med en dernede, som fortalte, at han har svært ved at holde relationer ved lige. Han er autist og har svært ved at være sammen med mennesker enkeltvis, men han kommer i Hamlet. For mennesker som ham er det et godt sted.”

Da Johanna begyndte som frivillig i Hamlet for to år siden var der to brugere på en normal aften. I dag er det tal steget til 10-15 brugere. Det er gået meget fremad for Hamlet, og det efterlader også Johanna lidt perpleks. Det er dog ikke helt uforklarligt, da Hamlet er begyndt at brande dem selv bedre på nettet og lave flere reklamer. Derudover er der et andet værested, Plexus, som minder lidt om Hamlet. De holder åbent mandag-onsdag, og mange af deres brugere er begyndt også at komme i Hamlet torsdag-fredag.

Det bekræfter blot Johannas pointe om, at Hamlet er vigtig. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *