Af Hans-Christian Vindum Pettersson, valgmenighedspræst

Der er lige blevet offentliggjort et studie, som indikerer, at der er sundhedsmæssige fordele ved at være religiøs. Religiøse har færre indlæggelser og lavere dødelighed, fortæller Linda Juel Ahrenfeldt til Kristeligt Dagblad (Læs artiklen her). Lignende studier peger på, at religiøse har stærkere netværk, sundere livsstil, færre dårlige vaner, som rygning og dagligt alkoholindtag, færre depressive symptomer, færre kræftdiagnoser, færre problemer i dagligdagen. I en sundhedsfokuseret tid, hvor menneskets største frygt er sygdom, forfald og tidlig død, bliver Gud så et sundhedsråd?

Lige nu diskuterer man, om det er Gud, de gode vaner eller fællesskabet, der gør forskellen. Men jeg tror ikke, det kan afgøres, for jeg tror, det er et trosspørgsmål. Gud gør en virkelig forskel. Religiøse praksisser, som gudstjenester, bibelstudier, bøn og andre åndelige discipliner gør en forskel. Det åndelige (og sociale) fællesskab gør en forskel. Udelukker det ene nødvendigvis det andet?

Den gode nyhed er, at Gud har syn for alle aspekter – Bibelen er ikke forsimplende, men har sundhedsråd til hele menneskelivet. Her finder du anvisninger, som vil styrke dit helbred, såsom: Hold fri fra arbejde hver uge, vær afholdende, hold faste fra mad nogle gange, spis fede retter og fest af og til, træn din krop hårdt, og træk dig tilbage, når du er overbelastet. 

Når det kommer til det sociale behov for fællesskab, så taler Bibelen flere steder om vigtigheden af flere, nære relationer, at være en fast del af en menighed og ikke mindst at bruge sine evner til at gøre en forskel for andre. Sidst – og mest selvfølgeligt – giver Bibelen vejledning til, hvordan din personlige tro, efterfølgelse af Jesus, og medlemskab af Guds familie (kirken) kan styrkes. Eksempelvis skal du undgå at bekymre dig og søge Gud, før du prøver at løse problemerne. Lad Jesus være Herre i dit liv. Lad hans liv, død og opstandelse være det bærende i din tilværelse. Bed og lad Ånden vejlede, fylde og forvandle dig med kærlighed og herlighed. Hvilken effekt vil det alt sammen få? Liv – endda liv i overflod. 

Lyder Gud som et godt sundhedsråd? Kan kirken holde dig i live? 

Kirkeliv kan bestemt gøre en forskel og have mange sunde afledte effekter, men det er netop afledte effekter. Jeg tror, vi vender det på hovedet, hvis Gud og kirke skal være ”vejen til et sundere, længere og bedre liv” i almindelig forstand. Gud har skabt kirken for at gøre godt, men vi, som kalder os kirken, er ikke en del af den for at holde os i live. Vi er her, fordi Jesus har forandret alting for os. Se bare på de første kristnes skæbner. Det er en vigtig påmindelse.

Formålet, han giver os, er at ligne ham ved at elske vores medmennesker og inkarnere os i deres tilværelse, ved at søge byens lykke, bevare og fremme det gode, det sande og det smukke. 

Formålet, han giver os, er at ligne ham ved at være som en fæstning på et bjerg i gamle dage – et tilflugtssted for dem, der har brug for sikkerhed og hjælp. 

Formålet, han giver os, er at ligne ham ved at være en åben familie kendetegnet ved indbyrdes kærlighed og fokus på at tjene de andres behov – ikke på at andre skal sørge for vores egne. 

Jeg håber, at de mange nye og nysgerrige, som kigger forbi ÅVM de næste uger, vil opleve, at vi ikke er her for at holde os selv i live. Vi er her for noget større, fordi Gud har plantet os i Aarhus for andres skyld. For vores naboers, vores studievenners og vores kollegers skyld. 

Er du selv ny, eller kan du mærke, at der er flere af Guds sundhedsråd, du bør tage op? Så skal du vide, at vi vil understøtte og hjælpe dig. Kirken er her for at sørge for andre og for hinanden. Det er grunden til, at vi har gudstjeneste hver uge, klubber for børn og unge, fællesskaber (som klyngerne og smågrupper), kurser, arrangementer og mulighed for mentorskab og sjælesorg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *