Af Kirstine Donskov

Det er tid til en opdatering fra Nepal hvor jeg bor og arbejder i virksomheden Dinadi (www.dinadi.com). Her har jeg været de sidste to et halvt år og har sammen med et svensk par startet en social økonomisk virksomhed som producerer strik produkter med det formål at skabe arbejdsmuligheder for kvinder i Nepal.

Bæredygtig udvikling

Nepal lider under en arbejdsløshed på 46% som efterlader mange uden mulighed for at bryde ud af den fattigdom hele landet lider under. Midt i fattigdommen findes desperationen som leder alt for mange nepalesere ud i urimelige arbejdsforhold og slavegørende situationer. Vi startede Dinadi med visionen om at skabe muligheder for netop dem som ingen muligheder har. I løbet af vores første 2,5 år har vi ansat 60 nepalesere til enten at strikke vores produkter eller stå for den daglige drift af vores produktion og til at sikre at vores sociale mission er i fokus. Om 2 uger begynder vi at undervise 50 nye kvinder i at strikke og regner med at 30-40 af dem vil påbegynde produktionsarbejde for os i 2019. Det vil være et kæmpe skridt og en stor sejr at se så mange flere komme i arbejde.

Vi arbejder med et todelt fokus; at skabe højkvalitets produkter som kan konkurrere med andre strikbrands i modeindustrien både i kvalitet og design, og at forholdende for vores ansatte er så gode at ansættelsen muliggør forandring kvindernes liv. Vi er selv overbeviste om at virksomhedsplatformen er en fantastisk måde at fremme bæredygtig udvikling på – både økonomisk, psykisk og socialt.

Mit arbejde

Jeg selv har brugt meget tid det sidste år på at oplære og uddanne et team på 3 nepalesiske kvinder til at kontrollere og stå for det daglige produktionsarbejde. Alt fra at give den enkelte ansat garn og strikkeopskrifter, til at undervise i nye designs, vaske og pakke færdige produkter inden de sendes til kunder. Det har fra start været vores håb at overdrage ledelsen til lokale og på den måde skabe en langtidsholdbar løsning. Det betyder for mig, at i takt med at vores produktions-team har taget over er jeg blevet frigjort til at fokusere på andet.

Nu bruger jeg meget af min tid på at skabe salgskanaler for Dinadi. I august måned var jeg i New Zealand og Australien for at mødes med indkøbere og til januar er jeg igen i Danmark for at tage på messe og besøge butikker. Det har været et stort stykke arbejde at skabe de kontakter, men også opmuntrende at mærke at det vi laver er efterspurgt. Der er en voksende opmærksomhed indenfor modeindustrien omkring arbejdsforhold og bæredygtige procedurer – en vigtig opmærksomhed ift arbejdsforhold og lønninger i mange Ulande som bla. Nepal.

Hverdag

Personligt er jeg stadig glad for at bo i Nepal – en enormt imødekommende og hjertelig kultur hvor der altid er en venlig nepaleser som inviterer på en kop the. Min hverdag bliver mere og mere på nepalesisk hvilket er vildt sjovt og har gjort at jeg føler mig mere som en naturlig del af den hverdag jeg er omkring. Jeg tager mindre notits af køerne som går i vejen på gaden, kører selv scooter som en vanvittig ligesom resten af folket, spiser Daal hver dag, bliver motorisk nepaliseret og har vænnet mig til livet i et andet tempo. Jeg sørger for at komme ud og vandre i Himalaya bjergene engang imellem og nyder den fantastiske natur som findes lige udenfor Kathmandu’s travle liv. Nepal er et land fyldt af kontraster – ligeså forurenet og støvet Kathmandu er, ligeså smuk og dramatisk er dets natur. Og ligeså meget som jeg elsker min hverdag her kan jeg også længes hjem og glæde mig til at komme hjem til familie og venner. Sådan er det nok at have 2 hjem.

Webshop

En måde du kan være med til at støtte vores arbejde og hjælpe Dinadi’s udvikling er ved at fortælle om vores virksomhed til dit netværk og ved at købe vores produkter på vores hjemmeside. Overvej om du eller en du kender skal have en Dinadi vare i julegave og ellers kan du læse meget mere om vores virksomhed og vores arbejde på www.dinadi.com Følg os også meget gerne på sociale medier og følg med i vores udvikling.

Glæder mig til at se jer i det nye år!

KH Kirstine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *