Af Keld Dahlmand, kst. Valgmenighedspræst

SE, VI GÅR OP TIL JERUSALEM…

På søndag – d. 14. februar – samles vi igen til online gudstjeneste. Det er Fastelavns Søndag – den sidste festsøndag inden fasten begynder. Askeonsdag – d. 17. februar – er der hverdagsgudstjeneste kl. 20.00, hvor vi under korsets tegn indleder fasten, der går forud for påsken. Fasten er en invitation til en åndelig rejse med udgangspunkt i Jesu ord til sine disciple: “Se, vi går op til Jerusalem” (Mark 10,33) Jesus peger med disse ord på, at nu indledes han sidste rejse mod korsfæstelse, død og opstandelse. 

KARENTÆNE MED JESUS…

Under corona pandemien har mange erfaret karantæne perioder, for at undgå smittespredening. Ordet “karantæne” opstod for flere hundrede år siden under pesten, afledt af det italienske ord “quarantina”, der betyder fyrre. Selvom man ikke vidste noget om vira og bakterier, havde man opdaget af det hjalp at holde smittede adskilt i 40 dage – en “karantæne”. Det udtryk kendte man allerede fra kirken – hvor det betegnede de 40 dage (minus søndage), som varer fra askeonsdag til påskemorgen. Fasten er på denne måde er særlig tid – en “karantæne” fra mad og nydelser for at være tættere sammen med Jesus.

EN TID TIL GUD – OG GODE VANER

Når vores almindelige rutiner og hverdag ændres under lockdown, finder mange af os det vanskeligt og udfordrende. Vi får let nye dårlige vaner, mindre motion, og kan finde bøn og bibellæsning sværere, fordi hverdagens normale struktur er opløst eller ændret. Derfor sætter vi søndagene i fasten fokus på de muligheder, som opstår for at udvikle nye gode vaner. I en tid med mindre socialt liv og aktiviter, kan der gives nye muligheder for at fordybe sig i troen, bønnen og bibelen – ja livet med Gud i alle dets facetter. Det vil vi søndag efter søndag inspirere til under temaet: “Gud – og gode vaner”. Hver prædiken vil anvise mulige veje at gå i praksis, og der følges op med spørgsmål og ideer til personlig inspiration og samtale i mindre fælleskaber.

EN TID TIL FASTE – DEN TABTE DISCIPLIN…

Mange af os er fortrolige med Jesu undervisning om bøn, og kender til at bede. Færre er fortrolige med Jesu undervisning om faste, og har erfaring med faste i praksis. Men fasten er som alle åndelige discipliner – ikke et mål i sige selv, men en gave, som kan lede til dybere liv med Jesus. En måde at have regelmæssig faste i et almindeligt hverdagsliv er “solnedgangs-modellen”. Efter aftensmaden faster du til aftensmaden serveres næste dag. Du springer således over morgenmaden og frokosten. Måske går du en tur, beder eller læser i bibelen i stedet. Det er min erfaring, at selv så kort en faste kan skærpe en åndelig sult, og give plads til fordybelse. I tider, hvor du er mere rastløs, og har svært ved meditation og bøn, kan fasten med sin håndgribelighed være en hjælp til at “bede med kroppen”. Du kan finde inspiration til faste i denne prædiken https://www.podbean.com/eu/pb-yanbm-d5ba66

EN TID TIL FÆLLES BØN – HVER FOR SIGNu på Instragram

I fasten vil vi hver uge invitere menigheden til fælles bøn via Instagram video. Det foregår på den måde, at en af de ansatte leder bønnen gennem video på ÅVMs instagram profil. Du kan deltage ved at skrive dine bønneemner i kommentarfeltet og selv bede med. Det bliver tirsdage kl. 12.00 – 12.15 Du skal være følger af ÅVMs instagram for at kunne deltage. Nærmere instruktion følger her.

”Bøn for ÅVM”

Hver fredag kl. 9.55 – 11.30 på zoom er du også velkommen til at bede for menigheden. †Vi bruger også tid til at læse en tekst i Bibelen og være i stilhed sammen. Find linket til zoom på de to facebookgrupper: ”ÅVM’S medlemsgruppe” og ”Unge i ÅVM”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *