Af Ann Charlotte Nørremark
Træder du ind i kirken tirsdag formiddag, så pas på fartglade scooterbøller og piger på tur med dukkevognen. Har du lyst til lidt plastikmad eller lego-byggeri, så kig ind når legestuen mødes fra 9.30-11.30.
Hvem er vi…?
Vi er mødre og fædre til børn i alderen 0-5 år. Vi er studerende, hjemmegående, barslende og forældre, der i fleksible job har mulighed for at passe sit barn/sine børn hjemme. Vi mødes for at give vores børn en hyggelig formiddag og mulighed for fællesskab og leg med andre børn.
…og hvad laver vi?
Vi starter legestuedagen med at synge sammen; i genrer fra ”Jesu lille lam jeg er” og ”Vor Gud er så stor” til ”Giraffen Gumle” og ”Hjulene på bussen”. Noget af det vigtige er genkendeligheden for børnene, og derfor har vi også vores faste goddag-sang hvor alle børn (og voksne) bliver nævnt og sagt ”hej” til. Derefter lytter vi til en bibelfortælling, hvorigennem børnene møder Bibelens personer.
Så er der tid til leg, hygge, spil og fællesskab, inden vi slutter dagen af med frokost og kaffe.
Den sidste tirsdag hver måned tager vi på tur. Legelandet Langenæsstien, Dokk1, Sølyst, Væksthusene og Mindeparken er dette halvårs udflugtsmål. Som udgangspunkt skal det ikke koste noget at være med. Det er frit valg, om man tager madpakken med i tasken eller spiser med og betaler 10 kr. til den, som har medbragt brød og lidt let pålæg.
Fællesskab
Når jeg tænker over, hvad der har tiltrukket mig til legestuen, var det først og fremmest ønsket om at finde et børnefællesskab til mine drenge på knap 1 og 3 år. Vi har været med nu i et halvt år og legestuen er også blevet et trygt og rart fællesskab for mig, hvor jeg nyder at snakke med de andre forældre, kan søge gode råd og puste ud over en kop kaffe.
Et kendetegn for fællesskabet er en stor velvillighed til at ’bære med’ og være fælles om de praktiske opgaver. En mor formulerer: ”For mig er legestuen hyggelig og familiær og en tryg base for min søn at øve sociale færdigheder i. Desuden får jeg også dækket nogle sociale behov ved at mødes med de samme voksne, som jeg kan have dybe samtaler med…”
Vi koordinerer og kommunikerer via vores facebookgruppe. Her bliver der udover legestue inviteret til hjemmehygge og fælles småture. Der opstår legerelationer på tværs, og for nylig mødtes vi ca. 15 små kaniner, riddere, Pippi, giraffer, superhelte og lige så mange ’store’ hekse, dyr og ’kongelige’ til en festlig fastelavnsfest hjemme hos et af børnene.
Et andet kendetegn er, at flere prioriterer legestuen højt. Børnene kender efterhånden hinanden godt, og de større børn knytter trygge relationer igennem gode lege. Det er vigtigt for os at tage godt imod nye, og at alle føler sig godt tilpas med at være med. Vi er så velsignet, at størstedelen af dem, som lige nu kommer i legestuen ikke medlemmer i Aarhus Valgmenighed og jeg er (som medlem) taknemmelig for, at vi kan mødes i kirken, hvor der er plads til både leg, hygge, dybere snakke, kaffe og scooterræs.