Af Helene Nygaard Hansen

Det var en helt særlig lørdag eftermiddag, da 15 fuldvoksne mandestemmer fyldte den store sal i Århus Valgmenighed. Fangekoret var kommet til Århus og de tårnhøje forventninger – jeg i hvert fald havde – blev i den grad indfriet. Allerede i starten synes jeg, det var tydeligt at mærke, den befriende stemning fangekoret kom med. Alle mændene – både nuværende og tidligere indsatte – gik rundt og fiflede med det sidste, inden de begyndte på koncerten. Jeg forelskede mig hurtigt i mixet mellem den rustikke mand med den barske historik og de fine toner, der rummede en form for nænsomhed. Mange af sangene var skrevet af mændene selv (og ligesom mange andre vidste jeg med det samme, at jeg bare måtte eje det hæfte, hvori sangene stod skrevet), og ellers blevet der givet den gas til nogle af klassikerne, såsom ”Oh happy day” og ”You raise me up”.

For mit vedkommende blev koncerten en lang rejse af følelser. Ofte blev jeg rørt til tårer. Andre gange fik jeg en følelse af, at livet sommetider er komplet uretfærdigt. Men mest af alt fik jeg et stik af taknemmelighed over tanken om, at lederen af koret havde givet sin frivillighed til det her projekt. Mændenes oprigtighed og indlevelse gjorde mig simpelthen glad indeni – og når jeg endelig fik taget mit blik fra fangekoret for at kigge rundt, så jeg, at det samme var gældende hos alle andre i salen. Der er altså noget helt særligt over, når mænd der sidder/har siddet i fængsel synger om deres glæde ved Guds godhed og styrke. Tænk engang!

Da mændene begyndte at synge de sidste toner, ønskede jeg på en måde, at det aldrig ville slutte – også fordi sandeheden jo er, at mændene enten skulle tilbage til fængslet eller hjem til et liv, der ikke er nemt. MEN hele showet igennem gjorde fangekoret det klart, at det ikke er meningen, vi skal sidde og have ondt af dem – og det oplevede jeg, at det bar præg af, da vi alle tog hjem. Vi havde været vidne til noget fantastisk og overraskende, musikalsk og levende. Jeg ved med sikkerhed, at det ikke er sidste gang, jeg var til koncert med fangekoret.

TAK Gud for fangekoret, helt ærligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *