Af Simone Nygaard Madsen i samarbejde med Ulla Sunesen

Der er ikke lang tid til, at Kvinders Internationale Bededag afholdes i ÅVM. Det er en bededag, som mange af jer måske aldrig har hørt om før. Til alle jer, hvor det er tilfældet, så får I lige lidt baggrundsviden.

Oprindelse

Kvindernes Internationale Bededag har eksisteret i Danmark siden 1928. Året før i 1927, blev bededagen, der havde sin oprindelse i den presbyterianske kirke i USA, gjort international. Bededagen havde, ved sin start i 1887, til formål at skulle bede for ‘hjemme-missionen’, og senere da to baptistkvinder tog bededagen til sig, blev det udvidet til en togrenet vision, hvor der også skulle bedes for ‘ydremissionen’. Siden 1969 har Danmarks økumeniske kvindecenter været med til at planlægge bededagen, og i år kan de så fejre 50 års jubilæum.

Inspiration og udvikling

Bededagen i Danmark er selvfølgelig påvirket af en vis dansk kultur, men der internationalt fastlagt en liturgi, som skal følges. “Det kan for nogle virke tungt, men for andre er det befriende, at kvinder rundt om i verden laver bønner, musik og historier til os” siger Ulla Sunesen. Der er hvert år en “bededagskomité”, som står for at udarbejde materialet, og i år er det bededagskomitéen i Slovenien. Sommetider bliver der også hentet inspiration fra flere af de 180 andre lande, der er involveret.

Lene Johnson, der har været formand for Århus komitéen i 15 år, var for mange år siden på en rejse til Malaysia for at deltage i bededagen der. Til hendes store overraskelse var der både mænd og børn tilstede. Det var en del af deres kultur at tage afsted som familie, så der blev selvfølgelig sørget for beskæftigelse til børnene med børneprogrammer/aktiviteter. Konceptet tog Lene Johnson med hjem til Danmark, og derfor er det nu ligeledes blevet en tradition for mange danske familier at tage til Kvindernes Internationale Bededag sammen. Der er dog desværre ikke planlagt børneprogram til bededagen i ÅVM d. 1. marts.

I Aarhus er der flere folkekirker og frikirker der hjælpes ad med planlægningen. Det er en åben gruppe, hvor der altid er plads til flere kirkers medvirken. Jo flere kreative mennesker, jo bedre. Pia Bauner har i mange år været repræsentant for ÅVM, og en dag valgte Ulla at stikke næsen frem og vise sin interesse. Ikke helt tilfældigt. Enhver repræsentant må nemlig invitere en ny ind i planlægningsgruppen fra deres kirke. På den måde kan man sikre et generationsskifte.

Ulla skal være vært på bededagen her i ÅVM. Det glæder hun sig meget til! Hendes store hjerte for dette arrangement startede for flere årtier siden. Første gang hun stiftede bekendtskab med Kvindernes Internationale Bededag, boede hun i England. Bededagen foregik i Stourbridge, og den gjorde stort indtryk på hende. Hun oplevede at blive inviteret ind i et stærkt fællesskab, selvom hun var den eneste udlænding. “Det betød meget for mig, at jeg som ung kristen ikke var alene” siger Ulla. 

Praktisk

Dato: Fredag d. 1. marts kl. 16.30

Sted: Aarhus Valgmenighed, Mjølnersvej 6, 8230 Åbyhøj

Prædikant: Julie Kajgaard

Der vil være skriftlæsning, salmesang og lidt dans med ÅVMs dansegruppe. Efterfølgende er alle inviteret til at blive til café med mad og hygge. OBS: Der er ikke børneprogram

Hvis du er nysgerrig på at vide mere om Kvindernes Internationale Bededag, så kan du enten besøge deres hjemmeside eller finde vores Facebook begivenhed

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *