Af Anders Michael Hansen
Det svære ved at bo alene er ensomheden ved at det sociale liv er yderst begrænset. Jeg bor i en 2-værelses lejlighed på tredje sal uden altan. Godt nok er der højt til loftet og udsigt helt til Mols, Thunø og Samsø udover Aarhusbugten, men alligevel: man føler sig grounded! Jeg føler mig også meget ansvarlig for at bryde mulige smittekæder, så jeg har klare aftaler i forhold til mine nærmeste – især mine forældre, en søster med nedsat immunforsvar og min kæreste. Min livlinje er Messenger og Facetime med de nærmeste. Som præst har jeg skullet lægge ÅVM om til virtuel kirke meget hurtig i samarbejde med staben. Jeg arbejder hjemmefra konsekvent – undtagen søndag, hvor vi laver virtuel gudstjeneste med under 10 personer på teamet og god afstand til hinanden. Omlægningen gav lidt stress og hovedpine de første dage med store offentlige og omfattende påbud, men nu er en ny hverdag ved at være etableret med nye værktøjer og rutiner. Hvis jeg skal komme med mine bedste bud til åndelig, sjælelig og fysisk velvære som eneboende i denne tid vil jeg give følgende 10:
- Lyt til ÅVMs online andagt man – lør kl. 08.30 eller senere på Facebook live. Du har brug for at høre Guds Ord og begynde der – hver dag! Ordets tiltale føder bønnen i dig.
- Tal ærligt med Gud om din indre virkelighed – bring det frem i bøn. Gør ensomheden dig deprimeret? Fristes du på særlige områder? Har du sygdomsangst? Er du bekymret for dit job og din indkomst? Men vær også blot i Guds nærvær – ordløst. Vores behov skal ikke fylde alt i forhold til Gud. Hans nærvær derimod skal fylde os med fred og bevare vores tanker i Jesus.
- Tal ærligt med 1-2 andre om din indre virkelighed og hvad der udfordrer dig. Dit sind er særlig udsat, når du er ensom, træt, ”sulten” og alene. Hold din skyggeside under kontrol, så den ikke tager magten over dig, særligt usunde stimulanser og falsk trøst.
- Etablér en fast daglig rytme for dine hverdage med nogle holdepunkter, som giver rytme og struktur. Hvis du arbejder hjemmefra og under distance-ledelse: lav en seddel med vigtige to-do punkter hver morgen og kryds af efterhånden som du får løst dine opgaver. Det giver en fornemmelse af fremdrift og målrettethed. Vær i tæt kontakt med chef og kolleger løbende. Sparring og forventningsafstemninger giver også en form for social interaktion, som er psykisk gavnlig – hvis ellers din chef forstår sit job og sikrer sig dit engagement.
- Sørg for at sove 7-8 timer hver nat på det samme tidspunkt – hvile og søvn er afgørende for dit velvære.
- Når du er eneboende, bliver du hurtigt understimuleret, også kropsligt. Gå eller løb min. 5 km i rask tempo hver dag eller min. 3 gange om ugen, gerne 10 km eller mere 1 gang om ugen i tillæg. Som Søren Kierkegaard sagde: ”Der findes ikke det problem, som man ikke kan gå sig fra!”. Motion producerer signalstoffer til din hjerne, så du føler et stemningsløft, bliver mere optimistisk og bedre kan fokusere på krævende udfordringer. Bedre kondition befrier dig langt på vej fra trang til falske stimulanser og falsk trøst.
- Brug tiden til at lave en plan for din egen digitale udvikling. Hvad vil du gerne lære? Tag evt. relevante onlinekurser og webinars som dygtiggør dig under krisen. Opgradér dig selv digitalt på alle måder og tilegn dig nye digitale værktøjer, som øger din effektivitet og din værdi for din arbejdsplads.
- Tjek ud af nyhedsstrømmen og de gule bjælker med breaking news. Du har brug for at ”glemme” krisen og kun tjekke ind på Nyhederne et par gange om dagen, for at kunne forholde dig ansvarligt til udviklingen. Men fyld ikke dit sind konstant med frygtscenarier og alverdens ulykker – du risikerer at blive sekundært traumatiseret eller være i konstant alarmberedskab med for højt stress niveau. Det vil udmatte dig og svække dine ressourcer. Kom i stedet i flow med en god bog, en hobbyaktivitet alle andet, som giver dit sind hvile og inspiration.
- Tænk muligheder om fremtiden i stedet for katastrofer. Vær realistisk, men vær ikke uden håb! Det er farligt at tænke sort-hvidt, tænk mere gråt og hvidt!
- Spis en god middag med en sluttet social cirkel – men søg for, at smittekæden er brudt. Men en god middag et andet sted et par gange om ugen – med den samme person eller de samme få mennesker i en sluttet social cirkel – giver livsglæde og afbræk i en hverdag, med store begrænsninger i øvrigt. I øvrigt kunne du jo spise en virtuel middag på Zoom med en åben social cirkel – så er smittekæden også brudt!