Af Maria Kjær Jensen, studentermedhjælper

7 dates er over os, og i den anledning giver det mening, at finde ud af lidt om dem, der står bag arrangementet. Alpha Danmark leverer materialet, der bliver brugt til datene, men det er en smågruppe, der sørger for, at stable datene på benene gang efter gang. Jeg har talt med Iben Lysemose, som er den ene halvdel af de 4 par der danner denne smågruppe.

Igennem 19 år har de 4 par hængt sammen og derfor besluttede de for 3 år siden, at der skulle ske noget nyt: „Nu havde vi også fint overskud til at lave noget andet end bare at sidde og snakke“ siger Iben. Efter alle parrene selv havde været på 7 dates blev de spurgt om de ville stå for det. Det blev en måde at give det videre på. 

7 dates er, som det måske siger sig selv, syv aftener, hvor man som ægtepar kommer på date sammen: „Man bliver mødt af et lille rundt dækket bord. Her sidder man for sig selv og vender, hvad der er sket i løbet af dagen. Så får man nogle emner præsenteret, som man snakker om“. Parrene forholder sig til emnerne sammen, og der er ingen andre involveret i snakken: „Den første aften gør vi noget ud af, at sige, at selv hvis man kender dem, der kommer rundt og servicerer én, skal man ikke forholde sig til dem“. Det er vigtigt, at man bruger daten som kvalitetstid med sin partner. 

Det er Alpha Danmark der leverer materialet, som er fra 2020, og derfor meget tidsrelevant. Materialet bliver præsenteret i videoformat på datene. I løbet af de syv dates vil parrene komme igennem følgende emner: Opbyg et solidt fundament; Kunsten at kommunikere; Konfliktløsning; Tilgivelsens kraft; Familiens indflydelse; Et godt sexliv; og Kærlighed i praksis.

Ibens smågruppe bærer præg af, at den består af nogle mennesker, som kender hinanden rigtig godt. Der er ikke nødvendigvis brug for en streng struktur, for at få det til at fungere. En del af smågruppen er også, at de har børn, som er med når gruppen mødes til agape-måltider, højtideligheder, sommertræf og på sommeroase, hvor de også har boet sammen nogle år. Derudover skiftes de til at arrangere en voksencelle, hvor der typisk arrangeres, at der kommer en udefra og holder oplæg, eller de mødes med en anden celle. Den del sker dog ikke så ofte, fordi det kræver for meget planlægning, fortæller Iben. 

“ægteskabet er bevaringsværdigt og under pres

Iben Lysemose

Men den del af smågruppen, som Iben bider mest mærke i, er, når de mødes i kvinde- og mandegrupper: „her på det sidste fungerer vores smågruppe sådan, at vi har en kvindecelledel og en mandecelledel, der mødes i hvert fald en gang om måneden eller hver anden måned“. Det er især i de kønsopdelte grupper, hvor der er plads til at bede sammen og dele liv, hvilket Iben sætter stor pris på. 

Smågruppen overtog ansvaret for 7 dates fra deres forgængere, fordi de selv har haft en god oplevelse med at være på 7 dates, og fordi de mener, at det er sundt: „Vi synes det er utrolig vigtigt, at man plejer sit parforhold. Det er meget centralt“. Ægteskabet er, ifølge Iben, ikke noget man skal tage alt for let på i vores tid: „Vores motivation er jo i høj grad, at vi synes ægteskabet er bevaringsværdigt og under pres“. Det, der gør 7 dates sundt for parforholdet er, at det giver nogle rigtig gode snakke, som man ikke nødvendigvis ville få, hvis ikke det blev stillet op på den måde. 

Smågruppen modtager meget ros for arrangementet, og sidste år var der nogle der kom helt fra Holstebro, for at lade sig inspirere til selv at starte 7 dates op. Arbejdskraften til aftenerne kommer også i høj grad af sig selv: „Der har tit været folk, der har været på det “7 dates”, der har været så opmuntrede, at de gerne vil være med til at lave det året efter og give det videre“. Der er altså rigeligt med folk, som anbefaler arrangementet og til en undseelig pris for syv dates, er der altså ingen grund til ikke at deltage, hvis man er gift. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *