– 5 bud på lidt mere glæde og lidt mindre stress

Gennem årene har jeg mødt en del mennesker, som efter juleferien møder stressede op på arbejde. Juleferien er blevet fyldt med aktiviteter, og de mange behov og forventninger har ikke kunnet nå sammen. Ofte kommer det bag på os, og vi opdager det for sent. Gennem vore egne erfaringer med jul i en præstefamilie har jeg samlet disse fem principper op, som måske kan være til hjælp for andre. Om ikke andet så til en samtale om, hvad der fungerer for jer.

1. ADVENT FØR JUL
Adventstiden er ment som en forberedelse til julehøjtiden. Ikke blot praktisk men også åndeligt. Når vi synger til bords i adventstiden, vælger vi bevidst vers fra de kendte adventssalmer, så børnene får lært andet end Søren Banjomus. Sara tog på retræte i december, og jeg går til skrifte for at “rense ud”, inden at Jesus atter fødes i vore hjerter, som Luther taler om det. Vær bevidst om, hvilke december-julearrangementer I deltager i – og sig frimodigt nej til noget.

2. SKRU NED FOR GAVE-RÆSET
Vi har, fra børnene var små, haft den tradition, at hver person i vores familie får een gave fra familien. Først når børnene selv har lyst har de lavet eller købt gaver til hinanden. Vi giver ikke gaver til den større familie, og vi forventer heller ikke at få noget fra dem.

3. BÅDE FEST OG FERIE
Juleferien betyder naturligvis fest og fælleskab med venner og familie. Prøv samtidigt at huske på, at det er ferie og spørg: hvad er vigtigt for os for, at vi har haft ferie? For nylig hørte jeg, at mange børns højeste juleønske er mere tid med far og mor. Det er tankevækkende. Sara og jeg nyder at være sammen med vore forældre og søskende, men vi er bevidste om, at der også skal sættes god tid af til bare at være hjemme.

4. VOKSENTID
På hver sin måde kræver julen meget af os som forældre. Som mange andre mænd har jeg ind imellem brug for en pause for at kunne “komme igen” i familien. Vi giver i juleferien hinanden lov til at have noget voksentid uden de store forventninger. Jeg tager ofte i biffen med nogle venner. Sara vil ofte gerne have en musikalsk gudstjeneste oplevelse, hvor hun blot kan nyde det selv. Spørg hinanden, hvordan I får en jule-ferie-pause.

5. KED JER!
I vores tid er vi på hele tiden, og det er taberagtigt at spilde tiden. Men vi har behov for at nå det tidspunkt, hvor gaverne er åbnet, børnene opdager, at verden stadig er den samme og selv må bære rundt på kedsomhedens melankoli. Hvile og kedsomhed er til en vis grad forbundne. Når vi opdager, at vi keder os lidt og egentlig glæder os lidt til, at det bliver hverdag igen – så er juleferien lykkedes.

Glædelig Jul fra os alle i præstegården!

Af Keld Dahlmann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *