Vi har i dette interview stillet Hans-Christian nogle nære, seriøse og sjove spørgsmål, der skal give jer et bedre indblik i hvem han er som person og som vores kommende præst. Du får et lille indblik i hans opvækst på landet med både bedsteforældre og oldeforældre, hans drømme og forventninger til sin stilling som præst i Aarhus Valgmenighed og hvilke interesser han bruger sin fritid på.

Det nære

Med hvilke ord tror du, at dine nærmeste ville beskrive dig?
Mange der kender mig vil sige, at man kan kende mig på lyden. Og det er måske rigtigt. Jeg er højlydt, lattermild, taleglad. Hvis man kommer tæt på, så vil man se, at jeg er A-menneske, beskyttende, loyal og temperamentsfuld.
Hvor er du opvokset henne?
Jeg er opvokset på Fyn, i en lille by der hedder Allesø – 10 km nord for Odense C. En landsby med cirka 800 beboere, hvor alle kender alle – eller alle ihvertfald kendte mig. For jeg var jo møbelhandlerens søn 🙂
Min søster, mine forældre og jeg boede på samme grund som mine bedsteforældre og oldeforældre, som samtidig også husede min far og bedstefars møbelforretning. Så vi var 4 generationer samlet på samme sted centreret omkring familievirksomheden. Det var noget særligt, det jeg voksede op i, i forhold til mine jævnaldrende som måske så deres bedsteforældre af og til og så billeder af deres oldeforældre.
Hvis nogen skulle tænke, at jeg virker en smule gammelklog og er så rigelig optaget af fællesskaber og fællesskab på tværs af generationer, så har det nok meget grund i min opvækst  🙂
Hvad er dit bedste barndomsminde?
Jeg har virkelig mange gode minder fra min barndom, for det var en anden tid for børn, hvor der var plads, nærvær og tid nok. Men et højdepunkt var nok sommerferierne, som var tiden hvor vi var afsted som kernefamilie. Turene gik enten til Tyskland for at besøge min mors familie eller sejlerferie i det sydfynske øhav.
Kan du huske hvornår og hvordan du fandt ud af, at du gerne ville være præst?
Det var henover foråret 2009. Jeg var på KFS’ højskole og oplevede en spirrende interesse, der hang sammen med, at vi underviste, forkyndte og evangeliserede blandt gymnasieelever som en del af vores ophold. Indtil da havde jeg tænkt, at jeg skulle være gymnasielærer. Jeg tog min interesse med i mit bønsliv, og det voksede fra interesse til en følelse af indre kald, som senere blev bekræftet af en højskoledeltager, som i en drøm havde fået at vide, at jeg skulle være præst. Hun vidste ikke, at jeg allerede inden hun fortalte det havde søgt ind på Menighedsfakultetet. Så hendes drøm blev en bekræftelse for mig om, at jeg var på rette vej.

Det seriøse

Hvad fik dig til at søge jobbet som præst i ÅVM? 
Da jeg læste stillingsopslaget, syntes jeg, at det menighedsrådet søgte matchede mine erfaringer, evner og kompetencer. At jeg skulle være præst i Aarhus Valgmenighed, havde jeg aldrig før sat som et mål i sig selv, men da muligheden bød sig, bad jeg Gud om at give jobbet til en anden, hvis det ikke var mit kald. Jeg havde også samtaler med venner, familie, ansatte i menigheden og med Gud.
Samtidig har jeg været medlem af ÅVM siden 2011 og føler det som mit åndelige hjem. At vi stod og manglede en præst, så jeg også som en mulighed, jeg var nødt til at forfølge.
 
Hvad kommer du til at have mest fokus på i dit arbejde her i starten? 
Jeg kommer til at bruge en del tid på at danne mit eget indtryk af stedet og menneskene – med nye briller. Det er noget andet at være ansat som præst end at være medlem, og den tilvænning har jeg været igang med hele efteråret. Den er stadig igang.
Jeg vil som det første forsøge at komme så tæt på så mange medlemmer som muligt – drikke en masse kaffe, bruge tid i kirken til diverse arrangementer.
Mange af mine centrale arbejdsopgaver er jeg igang med at lære at kende, og jeg er heldigvis godt hjulpet på vej af de andre ansatte, som bærer et stort læs.
Hvad har du af drømme og forventninger til dit arbejde som præst i ÅVM?
Jeg har en drøm om at være med til at skabe et åndeligt hjem for alle, som leder efter et i Aarhus. Et hjem betyder for mig et trygt og varmt sted, hvor mennesker har og viser kærlighed til hinanden, hvor der er plads til enhver, ligesom han eller hun er. Et åndeligt hjem betyder for mig også, at vi her i hjemmet søger og lader Gud tale ind i vores liv, at vi lever sammen som kristne i fællesskaber, og at vi holder gudstjeneste sammen.
Jeg tror på, at Gud vil velsigne os i alle vore behov og længsler som menighed, hvis vi har fokus på at gøre hans hus til et bedehus og et fællesskab, hvor der er godt at være.
Jeg ønsker at se mennesker komme til tro, og finde sig hjemme i vores menighed. Samtidig skal vores fællesskaber, forkyndelse og undervisning kunne ånde nyt liv ind i gammelkristne hjerter Vores tro og håb skal nå nye dybder og dimensioner.
Det er altafgørende for vores eksistensberettigelse, at vi som menighed forkynder i ord og handling – så vores medborgere kan se og opleve, at evangeliet om Jesus er forståeligt, tidssvarende og relevant for dem.
 
Hvilke andre kirker og forkyndere inspirerer dig?
Det er vigtigt for mig ikke at idyllisere virkeligheden, fordi det gør os sårbare overfor skuffelse, overfor fristelser og overfor opgivelse. Ingen kirker lever op til idealet, som Jesus satte – at vi skal være som et legeme, som et lys, som den perfekte familie. Men jeg er inspireret af delelementer i mange forskellige slags kirker.
Personligt er jeg inspireret af kristne formidlere som CS Lewis, John Stott, John Lennox, og Tim Keller. Jeg oplever at de alle, selvom kun 2 af disse stadig lever, har haft en evne til at forkynde bibelske sandheder på en tidssvarende, forståelig og relevant måde. Det ønsker jeg også selv at kunne.
De teologer og præster jeg kigger hen til som store inspirationer er folk som Dietrich Bonhoeffer og Kaj Munk, der skulle formidle evangeliet i krigstid og verdenskriser. Martin Luther har interesseret mig siden bachelortiden, ligesom mange af de gamle kirkefædre og kirkehistoriens store helte er på min radar, når jeg læser og fordyber mig. Der er stor visdom hos de gamle kirkefædre og ingen grund til at opfinde den dybe tallerken to gange.

Det sjove

Hvem er din favoritperson i bibelen? og hvorfor? (Jesus tæller ikke)
Helt klassisk: Moses, David og Simon Peter. Fællesnævner: fejlfulde personer som Gud bruger, og som lærer at det ikke kommer an på, hvad de kan, men hvad Gud kan med dem.
Hvad er din mest nørdede interesse?
Hm, jeg kan godt lide at læse fantasy og gamle eventyr. Jeg nyder at høre klassisk musik og gå i teatret.
Eller at smage god whiskey, rødvin og øl i godt selskab.
Men bare rolig, min alenetid går primært med at se serier ligesom de fleste af jer andre;-)
Hvad bliver du aldrig god til?
Jeg elsker at lære komplicerede brætspil. Men jeg vinder aldrig.
Hvad foretrækker du at lave i weekenderne/ på dine fridage?
Godt vejr: At være sammen med familie og venner, komme ud og opleve noget.
Gråvejr: Spise god mad, drikke god vin og se fodbold.
Hvis du skulle tage 3 ting med på en øde ø, hvad ville du så tage med?
Bibel
Astrid
Børnene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *