af Josua Rabjerg Poulsen
”Vi skal ikke lære at sælge Kristus fra den bedste vinkel, men vi skal lære værktøjerne så vi kan bruge medierne. Ultimativt for at vise, at kirken lever og at de kristne værdier har så meget at tilbyde den offentlige debat” Dette er ambitionen for den workshop, der bliver afholdt d. 21 november.
Det kristne budskab behøver ikke en retouche, men bør vi ikke som kirke, organisation eller menig kristen lære at tage del i den offentlige debat? De sidste mange år har vi kristne nærmest glemt at tage del i den offentlige debat – og dermed en helt central del af demokratiet – fordi vi ikke har formået at kommunikere vores budskaber på de vilkår medierne sætter.
Til dagligt er jeg studerende og skal i det kommende semester skrive mit speciale. Spændingsfeltet mellem religion og politik er for mig så interessant at jeg netop nu overvejer, om det netop er dette emne jeg skal bruge det næste halve år på.
Jeg tilbragte sidste semester i København, hvor jeg var i praktik ved en af de få bekendende kristne folketingsmedlemmer. Det har været med til at styrke min interesse i spændet mellem religion og politik. For netop inde på Christiansborg bliver dilemmaet med religions indblanding i politik særligt markant.
Jeg ved ikke om man kan sige at religion er tabuiseret, men der hersker i hvert fald en religionsforskrækkelse, som lever på bedste velgående. Det klareste eksempel på religionsforskrækkelsen må være nogle af de sager om Esben Lunde Larsen.
Som Forsknings og undervisningsminister kom Esben Lunde Larsen ud i en decideret shitstorm, da han offentligt bekendte at han troede på at det var Gud der havde skabt jorden og livet derpå – for det kan man ikke mene som minister i et moderne og oplyst land. Politikeren jeg tilbragte min tid med i praktikken oplevede også denne forskrækkelse på egen hånd. Det var en problemstilling der ofte kom op, når han og jeg diskuterede nye forslag fra regeringen eller oppositionen.
Jeg har mødt mange personer som dagligt sidder i dette spændingsfelt, for det er ikke kun når der snakkes politik, at der hersker religionsforskrækkelse – det er på samtlige parametre i samfundet. Rent tilfældigt eller nok nærmere ved Guds vilje, mødte jeg to helt ligesindede. En kommunikationsekspert og en mand fra det private erhvervsliv. De havde begge to haft religionsforskrækkelsen tæt inde på livet. Den ene som tidligere kommunikations ansat i kristendemokraterne og den anden som erhvervsmand. Og netop derfor valgte de at samarbejde. Først og fremmest var det blot for at træne kommunikation til privat brug, men det gik hurtigt op for dem, at disse værktøjer er nødvendige for enhver deltagelse i den offentlige debat.
Målet blev derfor at flere kristne individer, organisationer og kirker burde lære disse værktøjer. Helt konkret er vores mål at få så mange interesserede med på et kursus i kommunikation og håndtering af medier. Det er selvfølgelig et naivt håb, at disse værktøjer pludselig ændrer debatten til det bedre. Hvis det virkelig skal lykkes bliver det ved Guds hjælp.
Vi ønsker at være klar over hvilke styrker og svagheder vi har. Derfor gav vi os i kast med at hjælpe en kristen meningsdanner med at blive en central stemme i medierne. Indtil videre har vi fået etableret kontakt til journalister fra DR, med målet om at denne person må kunne give religionsdebatterne på DR’s side flere nuancer. Disse debatter er normalt præget at religionsskeptiske religionsvidenskaber.
Det sidste vi ønsker er at presse folk til at have meninger, men har du et budskab på hjertet eller interesseret i medierne, så kan dette være dit første skridt.
Vi afholder en workshop den 21. november 15:30 – 17:30 på menighedsfakultetet, hvor man kan få en lille smagsprøve på hvad kurset kommer til at indeholde. Vi ønsker ikke at lægge skjul på at workshoppen bliver afholdt for at sælge kurset. Men om du blot et interesseret i workshoppen skal ikke afholde dig fra at deltage i denne alene. Tilmelding sker ved at sende en mail til Josua.poulsen@gmail.com.
Dette er på ingen måde fyldestgørende for vores ambitioner, men det er heller ikke tiltænkt som en salgstale. Det er nok nærmere et udtryk for min interesse for spændingsfeltet mellem tro, politik og den offentlige samtale. Jeg vil meget gerne høre fra dig, hvis du selv er interesseret i dette felt eller hvis du har spørgsmål workshoppen, kurset eller noget af det andet jeg har nævnt.
Super spændende og vigtigt emne!
Josua, spændende vinkel du har på det med at være med til at gøre forskel på en konkret måde ved at kommunikere på en måde, så folk kan forholde sig til det. Alt det bedste med det.