Af Maria Kjær Jensen, studentermedhjælper

Siden sin spæde ungdom, hvor hun søgte efter svar på alskens eksistentielle spørgsmål, har Tine Grønhøj på 57 år befundet sig i forskellige New Age-miljøer. Sidste år forandrede det sig, da hun mødte et alternativ, som hun aldrig før var blevet præsenteret for på samme måde. En ven inviterede hende med på Alpha.

Bare med et andet fortegn

Selv havde Tine aldrig før mødt en kirke, der minder om Aarhus Valgmenighed (ÅVM): “Jeg havde aldrig hørt om en kirke, hvor man beder for hinanden, som man gør her [red. ÅVM]. Det bruger man også i de spirituelle miljøer, ligesom man også bruger healing.” Generelt ser Tine mange ligheder mellem de spirituelle miljøer og den kirke, som hun nu kommer i ofte: 

Det er ikke, fordi jeg ikke har troet på en Skaber. Det tror jeg, de fleste spirituelle gør. Man tænker bare, at man kan bruge alle de spændende [red. spirituelle] ting. […] I New Age har vi mange forskellige grene. Man kan være healer, man kan lægge tarotkort, man kan være clairvoyant osv. Men alt det samme kan du bruge kristent: Du kan heale, du kan bede bønner, du kan få beskeder ned [red. profetier]. Så alt det samme er der i én, bare med et andet fortegn.” 

“New Age bruges som et samlende begreb for mange slags nutidige spirituelle strømninger, hvis fællesnævner er bebudelsen af en ny harmoni mellem åndelighed og videnskab […] Andre fællestræk er tilliden til, at “Gud” er inde i os selv, og at vi selv er herrer over vores skæbne.” (denstoredanske.lex.dk)

“Alpha er et personligt eller online kursus over nogle uger, der skaber et rum, hvor folk kan udforske liv, tro og mening” (alphadanmark.dk)

Det skal ud!

Tine Grønhøj

Mange af de spirituelle ting, som Tine refererer til, har hun måtte skille sig af med, fordi de var forbundet til mørke kræfter: “Jeg smed 7 skraldeposer med ting ud. Det var svært.” Spirituelle ting kan for eksempel være krystaller, som mange tror har helbredende eller beskyttende kræfter. Det kan også være tarotkort, som bruges til at forudsige menneskers skæbne. Sådan nogle kort havde Tine liggende derhjemme, selvom hun var stoppet med at bruge dem mere end et år tidligere. Men nu var det ikke længere nok for hende, at de lå ubrugte i en skuffe:

Jeg tog på weekenden #Berørt [red. en konference i ÅVM]. Torsdagen forinden havde vi haft et emne til Alpha om de spirituelle genstande. Så jeg kom til at tænke meget på de tarotkort, jeg havde liggende. Den weekend smed jeg dem ud.” 

Da Tine i et tidligere citat sagde, at det var svært at smide de spirituelle ting ud, mente hun ikke kun emotionelt, selvom mange af tingene også havde en stor sentimental værdi, fordi de stammede fra et liv med rejser til mange hjørner af verden. Det var lørdag morgen, hun besluttede sig for at smide kortene ud i containeren, og da hun havde gjort det, blev hun ramt af noget

Hun oplevede at blive fysisk angrebet: “Jeg følte mig SÅ angrebet af noget. Jeg fik det meget skidt og fik nyresten af det.” Søndag fik hun hjælp til at smide resten af de spirituelle ting, hun havde derhjemme, ud: ”Jeg havde det simpelthen så dårligt. Om søndagen kom der en og hjalp mig, og folk bad for mig.

I dag har Tine det godt, men i 1,5 måned havde hun alvorlige rygsmerter, og hun er slet ikke i tvivl om, at det var et direkte resultat af, at hun smed kortene ud. Men det overrasker hende heller ikke, at det havde store konsekvenser: “Hvis man er på hold med Djævelen, og så han lige pludselig opdager, at man går over på det andet hold, så vil han gøre meget for at holde fat i en.

Men hvad så nu? 

Det er et vildt citat at slutte et afsnit på. Du, som læser, sidder måske og tænker “Hvad i al verden? Sådan kan du da ikke efterlade det”. Det har du ret i, men det afspejler måske også, hvordan det kan være at smide alle de ting ud, som har været med til at definere ens eksistens i 40 år. Hvad gør man, når man har smidt Djævelen på porten? Tine er tydelig omkring, at det er nødvendigt, at udfylde tomrummet med noget andet:

Når du kommer fra noget – om det er stoffer eller New Age – som du giver slip på, så er du nødt til at fylde det op med noget andet. Så jeg tager til foredrag og gudstjenester, når jeg kan, og så mødes jeg med Thea [red. en anden Alpha-deltager] og taler med hende.

Men det er ikke en let overgang. Den kommer med mange dilemmaer og tvivlsspørgsmål, for hvad er det gode? Hvad er ondt i sig selv, og hvad er kun ondt, hvis man bruger det ondt? Er der noget, man kan beholde? Hvad med ens relationer? 

Størstedelen af Tines relationer er fra New Age-miljøer og i hendes tilfælde, har det betydet, at der er nogen, hun har måttet give slip på, og andre, hvor relationen ser anderledes ud i dag. Det skyldes både, at det, der bringer relationen sammen, ikke længere eksisterer, men også at det er svært for Tine at høre om de ting, som hun nu oplever som dårlige og skadelige. Hun har en oplevelse af, at de fleste accepterer, at hun har skiftet bane, men at de synes, det er underligt:

Vi hørte jo om det [red. folk, der blev kristne] i den spirituelle verden. Der var en kendt amerikaner, der lavede englekort, som stoppede fuldstændig med det og blev full blown [red. eng. ‘ekstremt’ el. ‘fuldt ud’] kristen for snart 10 år siden. Det, syntes vi, var meget mærkeligt i vores miljø. Vi tænkte, at det ikke kunne være slemt med englekort. Så jeg ved jo godt, hvad det er, de tænker.

Hvad nu hvis?

Tine Grønhøj

Ikke alle relationer er gået tabt, og Tine oplever også, at mange bliver kristne i øjeblikket: “Der er en hel revolution af folk, der valfarter til.” Men det kræver, at de møder et eller andet, for at de kan blive kristne. Hvor synlig kirken skal være, og hvordan den skal være det, er et evigt stridspunkt imellem og internt i de forskellige grene af kirken. Det er en diskussion, som Tine – muligvis intetanende om dens eksistens – giver sit besyv til: 

“Mange [red. unge] havner i New Age eller på stoffer. Jeg tænker, at hvis kirken var lidt mere åben, som den er her [red. ÅVM], kunne man så have fanget flere af de unge? Det er jo fordi man er søgende, at man ender ud i de ting.”

Hun har også gjort sig overvejelser om, hvorvidt hun kunne være blevet kristen som ung, hvis hun havde mødt en kirke, der var anderledes end den klassiske folkekirke:

Jeg har aldrig tænkt, at det [red. spiritualitet] fandtes i kristendommen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *