Af Maria Kjær Jensen, studentermedhjælper

Hans-Christian Vindum Pettersson, valgmenighedspræst, har givet stafetten som leder af ungeområdet videre til det nyeste skud på stammen i Aarhus Valgmenighed (ÅVM). Det er Peter Viftrup Højlund, som blev ansat som præsteaspirant pr. 1. maj 2023.

Tænk bredt

Peter Viftrup Højlund, præsteaspirant i ÅVM

Peter har været lovsangsleder til UpSide, et tilbagevendende lovsangsevent for unge i ÅVM, et par gange, før han blev ansat, så han kendte lidt til ungeområdet i forvejen, og hans fornemmelse er, at unge generelt er glade for kirken og for events som UpSide. Men han forventer også at få en bedre fornemmelse af de unge, når han har været ansat i lidt længere tid: 

UpSide er fedt, fordi det er et kæmpe mødested for unge. På den måde er det godt, for at få en fornemmelse af de unge, men det er også et event, hvor der altid er noget på programmet. Det er ikke lige der, man nødvendigvis får sat sig ned og talt med folk om, hvad der rører sig.

Tidligere har Peter været lærer på Børkop Højskole og ungdomsmedarbejder i IMU, så han har erfaring med unge. Når han ser på ÅVM’s ungeområde med dugfriske øjne, bemærker han naturligt nok en flok universitetsstuderende, men han bemærker også, at der er unge, som enten tager en mellemlang uddannelse eller er erhvervsuddannede. Derfor er han opmærksom på, at ungeteamet skal tænke bredt for at kunne lave kirke for alle unge:

Peter spiller sammen med resten af bandet til UpSide den 9. juni 2023

Når der er en stor overvægt af universitetsstuderende, så er det ofte dem, man kommer til at tale til. Det giver god mening i en vis forstand, […] men det er klart en ting, vi skal være opmærksomme på.” 

Det er altså eventuelle problemer som det, Peter vil forsøge at finde frem til ved at tale med de unge kirkegængere, for som han selv siger, så er det et blindt punkt for ham, da han også selv er universitetsstuderende på Menighedsfakultetet. Han har dog ikke travlt med at foretage store ændringer på området: 

“Her til at starte med kommer vi til at tænke meget i at lave en overgang fra HC [red. Hans-Christian] til mig. HC har klart mere fingeren på pulsen med nogle ting, fordi han har lavet det i længere tid. Så derfor tænker vi meget i at fortsætte med de ting, der er i forvejen.

Der blev grillet til aftensmad inden UpSide den 9. juni 2023

Kultiveringen af en kultur

Ungeområdet består primært af et UpSide-team, der, som navnet angiver, står for at arrangere lovsangseventet. Men Peter er også opmærksom på andre aspekter af ungeområdet, og i særdeleshed, hvilke koncepter, der fungerer i kulturen i dag:

Lige nu har vi tre ungeklynger, og der kunne sagtens være flere. Nu er vi lige ved at finde ud af, hvordan det skal se ud at have ungefællesskaber i ÅVM. […] Det handler om at finde en god balance imellem, det folk har lyst til, og det vi gør – og kan gøre – lige nu.” 

Klynge-konceptet har fungeret godt i mange år i ÅVM – og gør det stadig – men som Peter ser det, er der stor efterspørgsel på lidt anderledes koncepter: “Vi har fået sådan noget som ‘25+’, som rammer dem, der er kørt død i klyngerne, men som stadig gerne vil have fællesskabet – bare på en lidt mere uforpligtende måde.

Unge i ÅVM hygger udenfor inden UpSide den 9. juni 2023

Uforpligtende. Det er nærmest blevet et buzzword for den her generation af unge. Det er en tendens, som Peter selv bemærker, og som han også genkender fra sig selv: 

Det er meget tidstypisk, at vi har svært ved at forpligte os på ting og tage ansvar. […] På den ene side skal vi leve med en vis accept af, at sådan er det bare – det kan man ikke sådan lige lave om på. Samtidig skal vi øve os på at kultivere en kultur for noget andet.

Peter fortæller, at hans eget engagement ændrede sig, da han – ironisk nok – engagerede sig. Han mærkede selv et ‘før’ og et ‘efter’ i hans interesse for at deltage i diverse arrangementer, da han blev lovsangsleder på UpSide: 

Det er sådan man engagerer folk – det er ved at give dem et medansvar og indflydelse. Det tror jeg, vi har været sindssygt gode til i lang tid, og det, der så kan ske, er, at folk går død i det, fordi det bliver til, at de skal arbejde frivilligt for rigtig at kunne være med. Så har man lyst til at hoppe helt over i den anden grøft og ikke tage noget ansvar.” 

Og Peters pointe er klar: “Det skal ikke være en forudsætning for, at folk kan være med, at de skal have ansvar.” Kultiveringen af en engageret og forpligtende kultur må altså ikke ske på bekostning af friheden til at deltage uden ansvar. 

Om det er en kultur, Peter kommer til at lykkes med at kultivere god jord til, må tiden vise. Indtil videre er alle i hvert fald velkommen til at deltage – både som frivillig og som tilskuer – når den næste sæson af UpSide starter til efteråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *